Nastavení Řízení uživatelských účtů

Nástroj Řízení uživatelských účtů známe již z předchozího operačního systému Windows Vista. Tehdy se jednalo o novinku, která se ale často stávala terčem kritiky.

Řízení uživatelských účtu je funkce, která systém chrání před neoprávněnými změnami v počítači. Tento nástroj zabraňuje například samovolnému, tedy nežádoucímu instalování softwaru v počítači. Jednoduše řečeno zabraňuje provedení akcí v počítači, které by mohly ohrozit chod systému či zasáhnout do nastavení uživatelů.

Pokud je funkce aktivní, často se tedy stává, že před instalací aplikace se Řízení uživatelských účtů ozve a čeká na potvrzení, že daný program znáte a že skutečně může být nainstalován. Ve Windows Vista nástroj fungoval perfektně, ovšem s jednou zásadní nevýhodou – ozýval se příliš často.

Windows 7 naštěstí přináší vylepšené Řízení uživatelských účtů, což můžeme zároveň chápat jako jeden z důvodů, proč přejít na nejnovější operační systém společnosti Microsoft. Pro každého uživatele je nyní možné vybrat jednu ze čtyř úrovní. K nastavení se dostanete přes Ovládací panely -> Uživatelské účty a zabezpečení rodiny -> Uživatelské účty -> Změnit nastavení nástroje Řízení uživatelských účtů. Pokud nástroj vypnete, systém Windows vás nikdy neupozorní před instalací softwaru ani změnou nastavení systému. Naopak lze nástroj zapnout a nastavit tak, aby vás upozorňoval vždy. K dispozici jsou ale ještě dvě další možnosti, které uživatele u počítače neobtěžují tolik jako nástroj plně aktivní. Řízení uživatelských účtů se může ozvat pouze v případě, že se aplikace pokouší provést změny nastavení systému, přičemž může nebo nemusí se ztmavit plocha počítače.

I když úplné vypnutí nástroje Řízení uživatelských účtů není doporučeno, řada lidí je využívá. Díky dalším možnostem se ovšem tento nástroj na rozdíl od verze dostupné v operačním systému Windows Vista stává relativně použitelným.

Be Sociable, Share!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *